Door Cindy op 24 december 2015

Terug en vooruit kijken

Waarschijnlijk ben je inmiddels met andere dingen bezig dan met je werk of bedrijf. Tenminste dat mag ik hopen, tenzij je in de horeca werkt of in een branche waarbij jij mensen op hun vrije dag vermaakt. Voor mij zijn deze dagen gevuld met ontspanning, familiebezoekjes en leuke dingen doen met elkaar. Toch ben ik als ondernemer in mijn gedachten niet helemaal vrij. Er zijn altijd nog dingen om te doen en te bekijken en dat is niet erg. Dus op de momenten dat ik met mijn gedachten bij mijn werk ben, zet ik ze niet stop. Ik plaats ze in een ander, positief kader.

Terugblik

Tijdens de feestdagen zie je allerlei programma’s op tv met terugblikken. De mooiste sportfragmenten, een nieuwsoverzicht en uiteraard de Top2000 op radio 2, waar ik een enorme fan van ben! Maar dat terzijde. Kijk tijdens deze dagen eens terug op jouw jaar. Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke invulling met alle mooie en minder mooie momenten. Deze momenten geven je feedback en kunnen ankerpunten voor de toekomst. Zo vind ik het fijn om te bekijken welke zaken goed gingen in het afgelopen jaar (dus ook bij mijn bedrijf) en welke zaken een les voor mij waren. Het kan je helpen om daarop terug te kijken, maar dan vanuit een ander perspectief. Beleef de situatie niet vanuit je eigen ik, maar ga er letterlijk naast staan. Wat gebeurde er in die situatie en wat zie je nu. Soms zie je de zaken heel anders en haal je daar je leermomenten uit. Ik schrijf deze zelfs op, om er later eens op terug te kijken. Wie weet pak ik nu de zaken heel anders aan of trap ik toch nog steeds in diezelfde valkuilen?

Heden en de toekomst

En? Ben je al “klaar” met je verleden? Richt je dan met het geleerde op de toekomst! Wat ben ik van plan, wat is mijn visie en wat wil ik in het komende jaar realiseren? Ik vind dat zelf heerlijke vragen om mee bezig te zijn, maar ik kan me ook goed voorstellen dat je daar wat meer moeite mee hebt. En dan hebben we het nog niet gehad over hoe je iets wilt gaan realiseren. Wat heb je nodig en welke stappen kun en wil je zetten. Dat lijken geen eenvoudige vragen en die worden ook niet rond de feestdagen vastgelegd. Wat helpt? Durf te dromen. Durf te bedenken hoe jij het komende jaar of in ieder geval de komende maanden voor je gaat zien. Stel jezelf een doel en bedenk welke (kleine) stappen je moet ondernemen om er te komen. En maak elke stap steeds kleiner en specifieker. Deze laatste kleinere stappen kun je in de loop van het jaar nog doen. Die stappen komen “vanzelf” wel zodra jij een “punt” kunt bepalen.

Het bepalen van een doel, een punt of een visie werkt enorm bevrijdend. Sterker nog, het kan een behoorlijke lading positieve energie opwekken. Als ik hier mee bezig ben, dan heb ik eigenlijk al meteen zin om er naar toe te werken. Zin in het nieuwe jaar! Het helpt in ieder geval om met een goed gevoel de feestdagen verder te vieren, vakantie te vieren en om verfrissend naar je werk en/of je bedrijf te kijken.

Inspiratie en focus

Mis je inspiratie of lukt het je niet om met een goed gevoel naar de toekomst te kijken? Wellicht worden je gedachten nog geblokkeerd door belemmerende overtuigingen. Stel voor: je zou weer in dezelfde valkuil stappen? Of is die toekomst nog heel spannend voor je? Neem kleine stappen op weg naar een situatie die voor jou voor te stellen is. Of maak er een tekening van. Nee, je hoeft niet “goed” te kunnen tekenen hoor. Enerzijds is het een andere methode om met het proces bezig te zijn én je hebt dan het enorme voordeel dat je onbewuste het ook begrijpt. Ja, ik weet het, dat klinkt wellicht wat vaag, maar zo in de mens geprogrammeerd. Je doen en laten komt voor een groot deel uit je onbewuste systeem en het is maar wat fijn als die ook op de hoogte is.

Wat dat betreft verwijs ik je heel graag naar de TEDx talk “Draw your Future” van Patti Dobrowolski via https://www.youtube.com/watch?v=zESeeaFDVSw

Zij geeft je een handleiding om jouw droom of visie te vertalen naar een werkbaar plan. In beelden! De talk duurt maar 10 minuten en wie weet, levert het je heel veel inspiratie en focus op voor het nieuwe jaar. Dan ben ik weer benieuwd wat dit met je doet en hoe jij aan je nieuwe jaar gaat beginnen.

Mijn volgende blog komt in het nieuwe jaar. Voor nu wens ik je hele fijne feestdagen toe in een ontspannen sfeer met alle mensen die je lief zijn. En mocht je hoofd volschieten met werkgedachten, neem ze voor lief en zie ze als mooie, afsluitende momenten voor dit jaar. Ik kijk uit naar het nieuwe jaar, jij ook?