Door Cindy op 14 januari 2016

Focus en tomaten

Ik weet dat ik dit onderwerp er een keertje écht moet behandelen, maar toch vind ik het lastig, omdat ik er zelf soms ok mee worstel.  En om daar nu een blog over te gaan schrijven… Ik ga me er toch maar aan wagen: Focus!

Genoeg andere onderwerpen zou je zeggen, maar eigenlijk had ik mijn eerste blog al aan dit onderwerp moeten wijden. Als je het mij vraagt is passie belangrijk om gelukkig te worden. Maar je  kunt nog zoveel willen in het leven, je gaat het pas bereiken met focus.

Start je dag

Je staat op, doucht, ontbijt, brengt eventueel je kids naar school en vervolgens begint de dag. Je gaat naar je werkplek (kan ook thuis zijn). Ziet je start van de dag er zo uit? Fantastisch, de combinatie routine/focus heeft gewerkt. Maar dan begint de ellende. Even kijken we wat er op facebook staat. Oh, de was moet nog in de machine. Even je moeder bellen, papiertjes opruimen, nog even koffie zetten, de vaatwasser kan ook nog wel aan… en oja, werk! Herken je dit? Ik maak het elke dag weer door. Gefocused van start gaan is bij mij geen vanzelfsprekendheid. En toch scheelt het waanzinnig veel tijd op een dag. Enigszins jaloers kijk ik naar de vrouwen bij wie dat wel allemaal lukt. Of lijkt dat maar zo..

Pomodoro techniek

Voor mensen zoals ik is er iets moois uitgevonden. Nou ja mooi… zeg maar praktisch. Italiaan Francesco Cirillo bedacht er iets op. Hij ontwikkelde de Pomodoro techniek. Het heeft niks met tomaten te maken, maar hij gebruikte een kookwekker in de vorm van een tomaat. De Pomodoro techniek helpt je om je tijd in blokjes te hakken en op deze manier behoud je overzicht en…. FOCUS! Hoe? Ik ga het je uitleggen (of kijk op www.pomodorotechnique.com)  De techniek bestaat uit 5 stappen:

Stap 1: Bereid je tomaatjes voor

Maak een lijstje met een aantal van je taken die je wilt doen. Zoek een aantal grotere taken die ongeveer 25 minuten duren uit of combineer met andere taken die korter duren. Zorg dus voor taken van ongeveer 25 minuten. Vervolgens zoek je dingen die je ter ontspanning kunt doen. Graag dingen die 5 minuten duren. Maar altijd iets wat jou ontspant: lezen, stukje lopen, iets eten, spelletje, voor mijn part de was ophangen. Iets wat je in 5 minuten kunt doen. Zorg dat je de kookwekker steeds klaar hebt staan.

Stap 2: Klaar om te eten

Kies eerst een taak van 25 minuten die je gaat doen en een ontspannende activiteit voor daarna. Volgorde is niet zo heel belangrijk. En als je iets leuks ter ontspanning hebt, mag je dat later best herhalen.

Stap 3: Werk 25 minuten

Start je timer en werk door tot de wekker afloopt. Geen was, geen facebook, gewoon 25 minuten aan het werk! Het hoeft niet af te zijn, maar wees productief.

Stap 4: Pauze

Hoeraaaa!!! Pauzel. Lekker om even 5 minuten iets anders doen. Maarrr.. als dit je vierde tomaat is, dan mag je 25 minuten lang iets ontspannends doen. Heerlijk. Ik merk dat ik altijd nog meer geniet van die tijd. Je mag ook echt even lekker niks doen of iets waar je zin in hebt.

Stap 5: Herhaal Pomodoro

Ga door totdat je tijd op is die dag of totdat je je taken hebt gedaan. Efficiënt, afwisselend en je zult zien dat je veel beter je focus erbij kunt houden.

Een fantastische techniek vooral voor mensen zoals ik die al gauw afgeleid zijn of vergeten waar ze mee bezig waren. Ik ben benieuwd of je al ervaring hebt met de tomaten en wat je er van vindt. Probeer het eens en ik lees graag je reactie.