Door Cindy op 10 maart 2016

Ben jij overtuigd van jezelf

Tijdens de vele coachingsgesprekken met vrouwelijke ondernemers komen we vroeg of laat bij een aantal vergelijkbare punten uit. Op de een of andere manier weten wij vrouwen onszelf te voeden met (beperkende) overtuigingen. Oftewel, we vinden ergens iets van, en vooral over onszelf. Die overtuigingen kunnen uitgroeien tot een echte blokkade. Wellicht herken je een aantal voorbeelden: “Ik weet niet of ik kan verkopen”, “Ik vind mijn prijzen aan de hoge kant”, “Die ander (concullega) kan dat veel beter” en “Dit gaat mij nooit lukken”. Herkenbaar? Vast wel. Ik heb er zelf ook geregeld last van, maar ben me er inmiddels bewust van zodat ik er wat mee kan doen.

Hoe ga jij hiermee om? Wil je het laten voor wat het is, of wil je hier daadwerkelijk mee aan de slag?

Bewust onbekwaam

Beperkende overtuigingen zijn zinnen en uitspraken die jij in de loop van je leven hebt vastgehouden en in je onbewuste hebt opgeslagen. Ik zal het eens uitleggen aan de hand van een overtuiging die ik jarenlang heb vastgehouden. Die overtuiging luidde: “Ik ben slecht in balsporten.” Ik geloofde dat, het was voor mij een waarheid. Ik hoorde die overtuigingen ook te pas en te onpas voorbij komen. Je gaat erin geloven en voor je het weet “klopt” het. Onzin! Je hoeft geen top basketballer of tennisser te zijn om te kunnen genieten van een spelletje balsport. Na de jarenlange worsteling met balsporten op school heb ik de overtuiging gelaten voor wat hij is, ….totdat mijn jongste zoon ging tennissen. Hij heeft daar heel veel plezier in. Op een gegeven moment dacht ik: ik zou het eigenlijk heel leuk vinden om met hem eens te spelen. Gewoon zomaar. Maar ja, “ik kan natuurlijk niet tennissen, want ik ben slecht in balsporten.” Toch wist ik die overtuiging om te buigen en heb ik in de zomervakantie met hem op de tennisbaan gestaan. Ok, ik speelde niet de sterren van de hemel, maar ik kon de ballen prima terugslaan en we hadden veel plezier samen. En daar draait het toch om. Dus, hoe doe je dat?

Van beperkende overtuiging, naar helpende overtuiging

Het ombuigen van deze overtuigingen kan met behulp van NLP, Neuro Linguïstisch Programmeren. Want waarom zou je überhaupt willen geloven in de overtuiging dat jouw prijzen te hoog zijn (ook al weet je donders goed dat ze marktconform zijn). Of dat je als ondernemer heel hard moet werken en veel uren moet draaien? Laat ze alsjeblieft voor wat ze zijn en beloon jezelf met een aantal mooie overtuigingen, die er voor zorgen dat jij in je privé tijd en zakelijke tijd de persoon kan zijn, die je wilt zijn.

Een blog is niet de goede methode om NLP en overtuigingen goed uit te kunnen leggen. Dat is iets dat je moet doen. En dat kan heel snel gaan. Ik zal je een voorbeeld geven: Denk maar eens dat jij als Nederlander ooit geloofde dat Sinterklaas bestaat. Je weet nu dat dat niet waar is. Zo snel kun je je overtuiging ombuigen en dat geldt voor elke overtuiging die je hebt en waar je van af wilt. Dus ben jij die ondernemer die graag van een aantal hardnekkige overtuigingen af wil en wil bloeien in jouw passie en je werk? Laat het mij weten via een gratis coachingsgesprek en help jezelf met positieve overtuigingen die bij je passen!