Door Cindy op 2 november 2016

NLP voor de ondernemer

Regelmatig krijg ik de vraag gesteld: Wat moet ik als ondernemer met NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren)? Dat is toch gewoon beter leren communiceren? Of, kan ik dan anderen manipuleren? Soms hoor ik ook: NLP is er toch voor diegenen die hun leven om willen gooien? Of graag willen veranderen? En ja, ik wil als ondernemer niet veranderen, wat moet ik dan met neuro linguïstisch programmeren?

Boeiende materie. Maar nog niet zo makkelijk om daarop antwoord te geven.  Ik ga dat wel in deze blog proberen te doen. Ah, daar gaan we al. Ik ga niet proberen dat te doen, ik ga dat gewoon doen. En zo is het.

Wat is dat NLP?

NLP kent vele definities, het is maar welke bron je raadpleegt. NLP is geen wetenschappelijke studie, maar maakt gebruik van elementen uit diverse disciplines zoals de psychologie, gestalt therapie, e.d. die wel weer wetenschappelijk onderbouwd zijn. In deze blog ga ik je niet vermoeien met de ontstaansgeschiedenis van NLP en hoe deze zich ontwikkeld heeft. Dat is ook niet het doel van deze blog. Het doel is dat jij weet wat NLP voor jou als ondernemer kan betekenen en dat is voor iedereen wel iets anders.

NLP is een praktijkgerichte ervaringsmethodiek gebaseerd op een aantal uitgangspunten die ontleend zijn aan modellen van succesvolle mensen. En dat vind ik als ondernemer wel een prettig uitgangspunt.

In eigen woorden kan ik stellen dat NLP helpt om je doelmatiger te laten denken en daardoor effectief te kunnen communiceren. Je ontvangt een gereedschapskist met instrumenten die jou helpen naar jezelf te laten kijken. Daarmee kun je gewenste resultaten bereiken die ook de omgeving (positief) beïnvloeden. Zowel op bewust niveau, als het onder- en onbewuste.

Met NLP verander je niet direct je omgeving. Je begint bij jezelf en het mooie is dat daarmee je omgeving ook verandert. En dit zorgt ervoor dat jij een succesvoller leven kunt leiden. Mijn specialiteit is dat ik die uitgangspunten en opleiding combineer met mijn zakelijke ervaring om bedrijven succesvoller te maken.

NLP in de praktijk

Zo pas ik NLP toe bij verkoop. Denk aan technieken als spiegelen, rapport maken (een klik hebben met iemand) en LSD (luisteren, samenvatten en doorvragen). Technieken waarbij je makkelijker de aansluiting met je contact persoon vindt. Het kan ook nog op een heel ander niveau. Stel, je ziet er tegenop om een bepaalde prijs te vragen aan een klant, of je voelt je niet helemaal zeker om je bedrijf te vertegenwoordigen. NLP heeft echt een schatkist aan technieken waarbij niet zo’n leuke herinneringen minder vervelend worden en waarbij je zeker wordt van je kunnen. Niet alleen handig in je privéleven lijkt me.

Een ander voordeel van NLP vind ik dat je met kleine technieken al ver kunt komen. Je hoeft iemand zijn of haar verleden niet volledig uit te kammen om resultaat te bereiken. Sterker nog, jij of je contactpersoon hoeft een negatieve herinnering niet eens te herbeleven om er mee aan de slag te kunnen. Ideaal!

Tot slot hoef je ook niet over gloeiend hete kolen te lopen om erachter te komen dat je je onoverwinnelijk voelt. NLP komt in vele nuances en jij kiest het instrument dat bij je past.

Not done

Je kunt NLP helaas ook “misbruiken” bij mensen die nog niet zo zeker zijn van zichzelf. Met mooi hypnotiserend taalgebruik kun je iemand zo meenemen in jouw wereldbeeld. Het is aan jou en de andere persoon om je grenzen aan te geven. Het is prachtig om te ervaren hoe je iemand via bepaalde taalpatronen kunt meenemen in je verhaal of training en dat heeft zeker succes. Echter misbruik dit niet en geef de ander ruimte om grenzen aan te geven. Zo ook in een verkoopgesprek: Voor je het weet hebben ze iets gekocht wat ze achteraf helemaal niet willen. En daar ligt voor mij zeker de grens!

Ondernemer in de NLP

Voor mij als ondernemer is NLP niet een op zichzelf staand iets. In mijn hele dagelijkse handelen gebruik ik technieken en patronen uit deze materie.

De mooiste toepassing vind ik voor mijzelf terug in het coachen. Neuro Linguistisch Programmeren stelt mij in staat om écht oprecht te luisteren naar mijn klant en hem of haar te helpen met technieken die niet direct voor de hand liggen. Of het nu gaat om het verminderen van perfectionisme, of het accepteren van bepaalde situaties en gedragingen. Voor elke worsteling van de ondernemer (en die zijn er volop!) past weer een persoonlijke techniek. En dat maakt NLP voor mij de levensvisie waarop ik echt oprecht alles en iedereen mee verder kan helpen. Maar je moet er wel voor openstaan. Want als je zelf niet wilt veranderen, dan verandert er ook niks in je omgeving.

Meer weten? Check eens bij de Kaber groep via www.kabergroep.nl voor meer informatie, blogs en trainingen. Of op www.bedrijfveer.nl  voor meer informatie over de toepassing van NLP in het ondernemerschap.