Door Cindy op 1 december 2016

Planning december: Most Wonderful Time of the Year?

Vandaag is het 1 december. De laatste maand van het jaar is aangebroken. De kans is aanwezig dat dit niet een volle werkmaand voor jou zal zijn. Heb je daar in je planning rekening mee gehouden of plan je in deze maand net zo veel als in de andere maanden? Of zelfs nog meer. Veel ondernemers zijn bezig met hun afsluiting, de laatste projecten, klanten, kerstdrukte. Het maakt niet uit wat je als ondernemer doet, het is voor de meesten onder ons nét even een andere maand. Daarnaast is het thuis ook wat drukker. Kerstcadeaus, Sinterklaas, de kerstboom, waar gaan we met de Kerstdagen naar toe en welke boeken ga ik nog lezen of films bekijken. Alle drukte, positief en minder positief, neemt toe. Hoe ga jij daar mee om? Raak je in de stress of weet je je kalmte te bewaren? Deze blog richt zich op alle (lichte) stresskippen onder ons met een aantal frisse tips.

 

Plan terug en leeg

Wanneer ben je vrij? Of wanneer neem je de tijd voor jezelf en vrienden, gezin, etc. Zet letterlijk een streep in je agenda. Je werkt tot die dag en niet verder. Wellicht wil je tussen Kerst en Oud/Nieuw nog werken, maar dan heb ik de eerste tip voor je. Plan geen belangrijke en dringende zaken in deze dagen. Het beste is om alles voor de “streep” te hebben afgewerkt en de dagen na Kerstmis te gebruiken om zaken te doen als: Bureau leegruimen, mail wegwerken. Zorg dat je het nieuwe jaar met een (bijna) lege mailbox en bureau kunt beginnen.

En dan ga je terugtellen. Hoeveel dagen heb je om alles af te ronden? Het klinkt misschien te simpel voor woorden, maar het is ook echt simpel. Heb je nog 15 werkdagen beschikbaar, prima. Dan ga je alles wat prioriteit heeft ook in die 15 dagen afhandelen. Hoe doe je dat?

 

Grote en kleine planning

Hoe zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk kunt indelen. Het is net als het inpakken van je vakantiekoffer of het inladen van je auto. Je start met de grote onderdelen. Welke “langdurige” of grote zaken hebben prioriteit en deel deze als eerste in. En welke zaken hangen aan een afspraak vast. Een afspraak met een datum en tijd. Dan moet je deze zaken ook als eerste inplannen.

Vervolgens ga je naar de prioriteiten die kleiner van aard zijn. Die plan je om de grotere zaken heen. En tot slot de afspraken en prioriteiten die kort duren. Kleine klusjes, maar ze moeten wel gebeuren. Deel je agenda in en je zult zien dat er opeens meer inpast. Zorg ook dat je wat afwisseling plant. Niet alleen maar taken waar je flink over moet nadenken. Wissel deze af met iets dat ontspant. Koffiepauze, hond uitlaten, even kletsen, was ophangen, etc. Als het maar ontspant. Veel mensen vinden de was niet ontspannend. Dat snap ik.

 

Planning: van stress naar relax modus

Heb je alles ingepland? Mooi. Plan alles niet té dicht op elkaar. Of past er niet alles in? Schuif dat door. Niet alles heeft een even hoge prioriteit. Als het je niet lukt om door te schuiven hebben we een andere discussie. De kans zit erin dat je teveel zaken te belangrijk vindt. Geloof me, dat ga je in deze december maand niet oplossen. Ik kom daar in een andere blog wel weer op terug. Maar doe eens gek en schuif het door naar januari. Misschien houd je wel tijd over! Hoe fijn is dat.

Een effect wat de meesten zullen tegenkomen is rust. Deze rust ontstaat door overzicht. Je hebt opeens precies voor ogen welke taak je op welk moment gaat doen. En als je dit voor elkaar krijgt, ben jij klaar voor de december maand. Ik gun het je van harte.

En blijf je problemen houden met doorwerken en focus te houden? Probeer de pomodoro techniek een keer. Deze staat in een van mijn eerdere blogs omschreven. Of kijk op http://cirillocompany.de/pages/pomodoro-technique

 

Succesvolle planning

Ik wens je heel veel succes in deze laatste maand. Ga er nog even tegen aan en geniet dan van de feestdagen met wat je dan ook gaat doen. Over twee weken volgt de laatste blog van dit jaar. Tot dan!