Door Cindy op 19 januari 2017

Iedereen is coach

De volgende woorden zijn wellicht herkenbaar voor jou: “oh, ben jij ook al coach?” Of met een verwijzing naar een ander beroep dat schijnbaar ‘populair’ is. Hoor je dat wel eens? Het betreft een suggestieve opmerking. Eentje met een mening. Af en toe komt het nog wel eens voorbij. Zoals maandag nog in een marketing training die ik gaf. “Ja, want er zijn al zoveel coaches”. Dit komt overigens ook bij andere beroepen en branches voor. Het gaat echter om het volgende: Wat doe je met zo’n opmerking?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat zelf ook wel eens denk. Ik ben zelf coach en heb me ook afgevraagd: “Is het wel slim om nu coach te worden?” Net als toen ik ooit een cursus binnenhuisarchitectuur deed (want dat deed toen ook “iedereen” om mij heen). En oja, laten we mijn NLP traject niet vergeten. Dat werkt ook erg besmettelijk. En tot slot heb ik ooit databases leren ontwikkelen, want ja, in 2000 zou alles op tilt slaan qua apparatuur in onze samenleving en er was heel veel werk in de IT, dus half Nederland stapte de IT in. En ik ook.

Nu lijkt het net alsof ik elke trend navlieg en iedere keer iets anders ga doen. Niets is minder waar. Elke keuze die je in je leven maakt is een “goede” keuze. Zo voelt dat soms niet. Achteraf denk je er vaak heel anders over. Je maakt keuzes in je leven die op dat moment goed passen. Ook al weet ik nu dat training & coaching echt mijn ding is. Blijkbaar had ik alle andere elementen nodig om daar te komen waar ik nu ben. En ja, tuurlijk ben je soms zoekende, maar elke stap is weer eentje die bijdraagt aan je uiteindelijke doel.

Deze blog gaat echter niet over mij. Ik gebruik mijzelf wel graag als voorbeeld. Wellicht herken je jezelf in mij. En ben je net als mij coach (of trainer) en wil je graag doen waar je goed in bent, zonder dat de buitenwereld daar een oordeel over heeft. Of heb je een ander beroep waar mensen een gekleurde mening over hebben, die niet bij jou past. Deze blog is voor jou. Voor diegenen die bewust kiezen voor een passie die bij je past, ongeacht wat je omgeving er van vindt.

 

Oordelen: hoe kom je er vanaf

Gedurende mijn loopbaan heb ik altijd moeite gehad met meningen van anderen. Ik was (soms ben) een echte people pleaser en ik wil graag dat mensen mij aardig vinden. Ik heb daar wel wat jaartjes en een NLP practitioner* voor nodig gehad om een teflon laag op te bouwen. Tegenwoordig heb ik veel minder moeite met al die meningen. Ik weet inmiddels dat die meningen meer over de mensen zelf zeggen dan over mij. Want wat zou er niet kloppen om je passie te volgen en er helemaal voor te gaan? Niks lijkt me. Ook al ben ik de 100ste coach in de ogen van die mensen, ik ben wel een verdomd goeie.

 

Sta sterk als coach (of een ander beroep)

Hoe zekerder je over het algemeen van je zaak bent, hoe meer je dat uitstraalt en hoe minder commentaar je krijgt. Tenminste, zo lijkt het vaak te gaan. Als je kijkt hoe wij communiceren, dan klopt dat ook wel. Onze communicatie verloopt voor 93% via lichaamshouding, tonaliteit, stemgebruik en slechts 7% via woorden. Dus hoe zekerder jij overkomt en klinkt, hoe meer je dat terugkrijgt. Dat geldt ook voor je onderneming. Hoe zekerder jij bent, hoe zekerder je uitstraalt, hoe minder je letterlijk hoort van anderen.

.

Je hoort wat je wil horen

Omgekeerd werkt dat ook. Als je denkt dat je kritiek gaat krijgen, dan ga je dat ook krijgen. Vroeg of laat hoor je wat je in principe wilt horen. Of je geeft er wel een draai aan. Laat je niet tot deze negatieve spiraal leiden en denk positief. Jij weet waar je voor staat. En mocht dat niet zo zijn, praat er eens met iemand over. Met een collega ondernemer of met een business coach. Vaak zijn de eerste gesprekken gratis en je hebt weer frisse energie om door te gaan. Dus, laat je niet gek maken, mocht je toch zo’n opmerking horen. Al zijn er een miljoen coaches. Jij bent uniek en zoals jij is er niemand!

 

*NLP Practitioner is een 16 daagse opleiding die ik bij de Kaber groep heb gevolgd, waarbij voornamelijk zelfontwikkeling centraal staat en het ontdekken en gebruiken van vele NLP methodieken voor een succesvol leven. Meer informatie vind je op hun site.