Door Cindy op 24 februari 2017

Hallo starters: hoe gaat het?

In de afgelopen weken heb ik in mijn rol van Business Coach zo’n dertigtal starters mogen spreken. Tijdens de gesprekken mochten de starters in ondernemersland alle vragen stellen over hun eigen beginnende fase. Hoe moet ik zaken aanpakken? Ga ik het wel waar maken? Waar loop ik tegenaan? Waar lig ik wakker van? Hoe kom ik aan klanten? Veel starters lopen met dezelfde problemen en overtuigingen rond.

 

Starters: Angst versus vrijheid

Het geweldige van dit soort gesprekken is niet alleen dat ik de kans krijg om mijn kennis en expertise te delen, maar ook om de verhalen van ondernemers te horen. Zij inspireren mij enorm. Hun hele wereld ligt nog open. Een wereld die gepaard gaat met ideeën, dromen, genieten van de vrijheid en ook de nodige angsten. Wat als het niet gaat lukken? Wat als ik niet genoeg geld heb? Wat als?

Wat zeg je dan in zo’n gesprek? Ik vind dat vaak nog niet zo makkelijk. Ik wil graag positieve antwoorden geven, tegelijkertijd ook eerlijke antwoorden. Het ondernemerschap is een aparte tak van sport waar je de spelregels van moet kennen. Het is echter een heel leuk spel en kan je veel plezier geven. Ken je de regels niet, dan kan dit voor behoorlijk wat stress zorgen. Veel van de (wat oudere) ondernemers komen net uit een stressvolle situatie. Nu speelt er weer een andere vorm van druk. Dat is nog niet zo makkelijk en beperkende overtuigingen helpen niet om het vertrouwen in de arbeidsmarkt te herstellen.

 

Ondernemen: Voorbereiding en spelregels

Het grappige is dat ik over het algemeen vrij snel zie wie het gaat redden van deze ondernemers en wie zijn zaken nog op orde moet zien te krijgen.

Diegenen die het redden zijn die mensen die zich hebben voorbereid. Dat zijn de mensen die weten dat er een bedrijf komt, hoe dan ook. Ze willen het écht.

Zij denken niet in belemmeringen en stralen kracht uit. En ze zijn zichzelf. Ze weten echt nog niet hoe alles gaat lopen, maar zullen vaak blijven denken: Ik maak er een succes van. Ik ga het doen en als het niet lukt, dan heb ik het tenminste geprobeerd.

Zonder twijfel lijkt me dit een onmisbare instelling. En uit al die gesprekken die ik heb gevoerd waren er vele bij die de spelregels nog niet kenden. Dan is het heel dankbaar om ze daarin mee te nemen. Een enkeling stond daar ver boven. Zij hadden hun zaakjes op orde en stralen dat ook uit. Een enkele bevestiging en het geven van wat tips bracht hen al weer verder. Verder op het uitdagende ondernemerspad dat zij voor zich zien.

Het mooie is dat ze er allemaal kunnen komen. De een doet het dan wat sneller dan de ander. En mocht je een handje hulp kunnen gebruiken, raadpleeg dan een business coach. Hij/zij kijkt objectief naar je business en kan veel kennis en kunde delen. Samen komen we er dan doorheen. Want ik als ondernemer kan echt bewust zeggen, dat ik het nooit anders had willen doen!