Door Cindy op 3 oktober 2017

Succesvol ondernemen met de 3 V’s

De aanleiding voor het schrijven van deze blog is iets wat ik elke dag weer zie en voel bij ondernemers. Het is soms nog niet zo makkelijk om je bedrijf vooruit te helpen en succesvol te maken.

Wat maakt de ene ondernemer succesvoller dan de andere? En wat maakt dat die ene ondernemer sneller gaat dan de ander? Waarom heb je ondernemers die al 5x opnieuw zijn begonnen en er nog niet in slagen om hun bedrijf op de rit te krijgen c.q. houden? Vaak zie je aan de buitenkant wel wat het kan zijn, maar lang niet altijd. Succesvol ondernemen is namelijk (bijna) geheel afhankelijk van jou. Van jou als ondernemer. Ik vat de succesfactoren samen in 3 V’s. En als je die toepast, dan komt het vroeg of laat zeker goed. Iets wat zich iedere keer weer opnieuw in de praktijk bewijst.

 

De V van Vertrouwen

Verkopen, oftewel het opbouwen van je financieel bestaansrecht voor jouw onderneming, start met vertrouwen. Voordat een klant tot aankoop overgaat zal hij of zij eerst vertrouwen in jou moeten hebben en je bedrijf. En deze woorden zet ik het bewust in deze volgorde: Vertrouwen in jou en dan pas in je bedrijf. Ben je daar bewust van. Per slot van rekening wil iemand het gevoel hebben dat je betrouwbaar bent als persoon. Een gevoel dat je primaire handelen stuurt en er voor zorgt dat jij wel of niet tot een aankoop overgaat. En hoe zorg je ervoor dat iemand vertrouwen in jou heeft? Je voelt ‘m vast al aankomen: heb vertrouwen in jezelf! Zonder vertrouwen in jezelf en wat je doet, kun je niet verwachten dat je klant jou vertrouwt. Het lijkt misschien een tegeltjeswijsheid en ja, ik kom deze situatie van weinig zelfvertrouwen (helaas) vaak tegen in mijn werk.

 

De V van Visie

Waar wil je naar toe? Wat is je uiteindelijke doel van je onderneming? Wat wil je bereiken? En als je dat weet: Stick to the plan!!!! Stippel je route uit en hou je eraan. Zoveel ondernemers gaan er nog even dit bij doen, of pakken dit ook nog maar op. Vaak uit financiële overwegingen. Nou, de ondernemers die diverse banen en visies door elkaar gebruiken en succesvol zijn kan ik op één hand tellen. Maak het jezelf niet moeilijk. Laat zien wat je visie is en hou je eraan, geloof in wat je doet (ah, daar heb je vertrouwen weer) en handel er naar.

 

De V van Volharding

Ik heb ooit eens een blog geschreven met als titel “geef nooit op”. Begin je net als ondernemer of zie je het even niet zitten? Hang dit maar eens boven je bureau of werkplaats. Als ondernemen makkelijk was deed iedereen dat wel. In combinatie met de andere twee V’s is dit jouw cocktail tot succes. Kijk maar eens naar succesvolle ondernemers. Is het hen altijd voor de wind gegaan? Nee, van Mark Zuckenberg tot Richard Branson, tot Oprah Winfrey, tot Olcay Gulsen, tot wie dan ook op het wereldtoneel… Hou vol! What doesn’t kill you makes you stronger.

 

Ga jij starten als ondernemer, of zie je het even niet meer zitten? Denk dan aan je V’s. Er zijn vele methoden en mensen die je hierbij kunnen helpen. Denk aan zelfontwikkeling, sparring partners, intervisies, netwerken, coaching, je kunt het zo gek niet bedenken. Investeer in jezelf! Als jij in jezelf vertrouwt en je hebt een duidelijke visie en je gaat ervoor… is er niets of niemand die jou nog kan tegenhouden.